Algemene informatie

 

Het Christelijk Gymnasium Utrecht maakt deel uit van de Willibrord Stichting. De school heeft ongeveer 980 leerlingen uit Utrecht en omgeving. Het CGU is een zelfstandig gymnasium en is lid van de Stichting het Zelfstandig Gymnasium (SHZG)

Op een gymnasium leert  iedereen naast alle gewone vwo-vakken vanaf de brugklas ook Latijn. In de tweede klas komt daar Grieks bij. Vanaf de vierde klas kies je of je doorgaat met Latijn of met Grieks. Of met beide klassieke talen. Leerlingen die op onze school extra uitdaging willen, kunnen meedoen met onze extra programma’s.

Je kunt op het CGU zijn wie je bent. Wij vinden leren in een goede en veilige sfeer belangrijk. Iedereen op school werkt hieraan en zo vormen we samen een school waar we trots op zijn! Je kunt bij ons leren en werken in een fijne en inspirerende omgeving; er is ruimte genoeg om je talent te ontwikkelen. We doen er veel aan om leerlingen op allerlei manieren te laten leren, zowel in de les als buiten de les.

 

Zeer goede resultaten

Het CGU is een school met zeer goede resultaten. Wij vinden goede resultaten belangrijk maar wij vinden het evengoed belangrijk dat de leerlingen leren leuk blijven vinden. Daarom zoeken we de beste werkvormen om leren leuk te maken. Wij wekken je interesse, dagen je uit, leren je graag na te denken, te onderzoeken en goed te communiceren, zodat je na je middelbareschooltijd vol zelfvertrouwen aan een vervolgstudie kunt beginnen.

 

Leren is ook: zien en ervaren

Het CGU zorgt voor veel afwisseling. Zo leer je tijdens de reguliere lessen op school, maar daarnaast leer je ook tijdens de buitenschoolse activiteiten: je bezoekt musea en gaat bijvoorbeeld op dagexcursies naar Xanten, Keulen en Lille. En we organiseren natuurlijk werkweken. In de derde klas is er de Abenteuerwoche, in de vierde klas kun je uit wel zeven verschillende reizen kiezen naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Engeland of Frankrijk. En in de vijfde klas ga je op klassieke reis.

Uniek en leerzaam zijn ook onze leerlingverenigingen. Je kunt daar extra sporten beoefenen, leren debatteren, feesten organiseren en samen met leerlingen uit andere klassen ontdekken wat je allemaal kunt en waar je interesses liggen. Hieronder zie je van welke verenigingen je lid kunt worden.

- Ludicrum instrumentum (podiumtechniek)
- Ars (kunst)
- Cogito (computer)
- Argumentum (debat)
- Decibel (geluid)
- Epos (schoolkrant)
- Io sodales (feesten)
- Alke (sport)

UNESCO-school
Als UNESCO-school besteden we veel aandacht aan de maatschappij en de wereld om ons heen. In ons onderwijs hebben we aandacht voor thema’s als vrede en mensenrecht, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op www.unescoscholen.nl .

Kennis en cultuur
In je brugklasjaar ervaar je tijdens de wekelijkse ‘cultuurdag’ dat kennis en cultuur bij elkaar horen. Eén dag per week bestaat je schooldag uit een gemeenschappelijk programma van de vakken Nederlands, dramatische expressie en tekenen. Deze dag staat dan helemaal in het teken van verhalen schrijven en poëzie, beeldende kunst, muziek en toneel. Er zijn veel voorstellingen en muziekavonden op het CGU zelf maar je bezoekt ook buiten de school diverse culturele activiteiten.