Brugklasinformatie

Wil jij naar het gymnasium?
Dan weet je vast al dat je ook Latijn en Grieks krijgt op school. Bij ons op school zitten alleen maar leerlingen die gymnasium doen: daarom noemen ze het CGU een categoriaal gymnasium. Het is dus geen scholengemeenschap met verschillende niveaus. Onze docenten geven les op hoog niveau. Zij hebben veel kennis en zij vinden het ook leuk om te horen wat jouw interesses zijn. Dat dat maakt werken en leren op onze school zo leuk. 

In de onderbouw leer je bij ons zowel Latijn als Grieks. Daar begin je heel rustig mee, zodat je niet direct alle moeilijke dingen tegelijk krijgt. In de bovenbouw mag je kiezen of je in Grieks of in Latijn examen gaat doen. Er zijn ook leerlingen die beide talen kiezen.

Heb jij schoenen van Nike?
Wist je dat deze naam uit het Grieks komt en overwinning betekent? Hieronder zie je hoe dit woord in het Grieks (hoofdletters en kleine letters) wordt geschreven. Je zult nog veel meer herkennen tijdens de lessen Grieks en Latijn.

 Heeft het gymnasium een brugklas?
Ja, je start bij ons in de brugklas. Wij noemen het eerste jaar wel brugklas, maar je hoeft daarna niet te kiezen naar welk niveau je gaat, want iedereen doet tenslotte gymnasium. De eerste klas is toch een soort brugperiode omdat de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs groot is. Op de basisschool kende je al je klasgenoten goed en had je eigenlijk maar één of twee meesters of juffrouwen. Hier kom je in een klas met allemaal nieuwe klasgenoten, minstens 14 verschillende docenten en veel nieuwe vakken. Daar moet je de eerste tijd aan wennen en daarom noemen we de eerste klas toch nog een brugklas.

Ken je school en ken elkaar: brugklaskamp 
We willen graag dat jij je snel thuis voelt bij ons op school. Daarom hebben we in de eerste weken allerlei activiteiten op school, en heel belangrijk (en leuk!): ons brugklaskamp in Putten. Je leert dan je eigen klasgenoten snel beter kennen, maar ook de kinderen uit de andere eerste klassen. Jouw mentor, een groot aantal docenten en leerlingen uit klas 6 gaan ook mee. 

Het onderwijs
Je wilt vast iets weten over het onderwijs op een gymnasium; daar gaat het natuurlijk voor een belangrijk deel om! Op onze school volg je klassikale lessen, maar er is ook ruimte voor zelfstandig werken. Tijdens de service-uren krijg je extra ondersteuning als je dat nodig hebt. Dan helpen docenten en bovenbouwleerlingen je met bepaalde vakken of met plannen en studeren. 

Bij ons werken bepaalde vakken ook samen: je krijgt dan een project over bijvoorbeeld het Midden-Oosten van geschiedenis, aardrijkskunde en godsdienst. 

Het tempo ligt hoog bij ons en we bieden ook veel kennis aan. Het is dus wel hard werken! Dat is voor sommige leerlingen best even wennen. Op het CGU is het normaal dat je elke dag een tot anderhalf uur met je huiswerk bezig bent. 


De brugklas heeft cultuurdag!
Er is meer dan studeren en leren alleen. Elke week is één schooldag een andere schooldag. Op die dag verzorgen de cultuurvakken, Nederlands, drama en tekenen samen een programma. Dan heb je projecten met poëzie, toneel, muziek, beeldende kunst en dans. Voor deze schooldag heb je doorgaans weinig huiswerk én je hebt die dag een heel lichte schooltas. De cultuurdagprojecten worden altijd mooi afgesloten, met een voorstelling bijvoorbeeld!

Studiebegeleiding en werktijduren
Natuurlijk bieden wij ook studiebegeleiding aan. In de eerste klas krijg je studieles tijdens de mentoruren. In deze lessen leer je plannen, werken met studiewijzers, je agenda goed gebruiken, woordjes leren en samenvatten. En je leert er hoe je repetities moet leren en maken. Kortom, we leren je daar studeren. Ook heb je soms tijd om op school te werken in het werktijd-uur. Als je daar goed werkt, hoef je thuis minder te doen. Als blijkt dat je te lang bezig bent met je huiswerk, of als je resultaten tegenvallen dan maakt de mentor een afspraak met je. Jullie kijken dan samen hoe je dit kunt oplossen.


Leerlingbegeleiding
In de brugklas zijn er verschillende mensen die erop letten of het allemaal goed gaat met jou en met de hele klas. In de eerste plaats is dat de klassenmentor. Jouw mentor houdt in de gaten of je het wel naar je zin hebt op school en of het wel goed gaat met jouw schoolwerk en jouw cijfers. Je kunt altijd bij je mentor terecht. Hij of zij maakt ook kennis met je ouders en heeft contact met je ouders als dat nodig is. Naast de mentor zijn er de hulpmentoren: twee leerlingen uit de vijfde klas die een brugklas begeleiden. Als je vragen hebt over school of over een vak dan kunnen zij jou ook helpen. Dus als je ergens mee zit, kun je het ook aan hen vertellen. Misschien iets wat je niet zo goed aan een docent of aan je mentor durft te vertellen. Je kunt met jouw probleem ook naar de leerlingbegeleider gaan. Zij is er voor iedereen, en voor zeer uiteenlopende problemen. Tot slot: Rutger Punt, de conrector, is op de hoogte van het reilen en zeilen van alle brugklasleerlingen. Hij heeft contact met alle klassenmentoren en docenten. Ook bij Rutger kun je natuurlijk altijd terecht met je vragen of problemen.Lestijden
Bij ons op school duurt een lesuur 45 minuten. 

   De lestijden zijn:

  1e lesuur     08.15-09.00 uur 
  2e lesuur    09.00-09.45 uur
  3e lesuur    09.45-10.30 uur
  pauze    10.30-10.50 uur
  4e lesuur    10.50-11.35 uur
  5e lesuur    11.35-12.20 uur
  pauze    12.20-12.50 uur
  6e lesuur    12.50-13.35 uur
  7e lesuur    13.35-14.20 uur
  pauze    14.20-14.40 uur
  8e lesuur    14.40-15.25 uur
  9e lesuur    15.25-16.10 uur