CGU'er breekt wiskundig record

Bericht geplaatst op: 23-3-2018CGU’er breekt wiskundig record

door Merlijn Janssen

“3,1415926535…”, zo ging ze nog wel even door. Afgelopen donderdag liet Rianne van Rees ons allemaal versteld staan toen zij niet tien getallen, niet vijftig, niet honderd, maar wel 555 getallen van pi uit haar hoofd wist op te noemen! Ter ere van de pi-dag (14 maart) en de kangoeroewedstrijd die op het CGU plaatsvond, stond zij in de grote pauze middenin het atrium met een microfoon. Achter haar was een projectiescherm geplaatst waarmee de wiskundeleraren de door Rianne genoemde cijfers controleerden. Honderden leerlingen stonden om haar heen en keken bewonderend en verbluft toe. Rianne liet zich echter niet afleiden en zei alle 555 getallen vrijwel vloeiend op. Dit alles deed ze ook nog heel snel, want binnen twee minuten en vierenvijftig seconden had ze alle getallen opgesomd.  

Iets wat ooit was begonnen als een grap, was uitgegroeid tot een werkelijke poging tot het verbreken van het Nederlandse record. In het interview met haar vertelde Rianne dat ze een aantal jaar geleden voor de grap tientallen cijfers uit haar hoofd had geleerd, maar zeker niet zo veel als vandaag. Haar enthousiasme had steeds zo’n twee weken aangehouden zodat ze er genoeg wist om een wedstrijd mee te winnen. Toch waren dit nooit echt grote competities geweest. Daar kwam vorige week verandering in. Met haar optreden probeerde Rianne een record te vestigen op de Pi World Ranking List. Als alle officiële formulieren zijn goedgekeurd, zal zij hoogstwaarschijnlijk op de tweede plaats van het Nederlandse record komen.

Wat een normale schooldag leek te worden, is uitgegroeid tot een dag met een geslaagde recordpoging door één van onze CGU’ers. Sinds deze dag staat Rianne onder vele leerlingen bekend als het ‘pi-meisje’.


 Terug