Excursie economie De Nederlandsche Bank en Euronext

Bericht geplaatst op: 23-4-2018Door de leerlingenredactie, Merlijn Janssen


De Nederlandsche Bank, Euronext en de Munttoren, de meesten onder ons hadden er wel eens over gehoord, maar veel wisten wij er eigenlijk niet over. Daar kwam afgelopen maandag verandering in. Om negen uur ‘s ochtends zaten alle 70 vierdeklassers met economie en/of management & organisatie in de bus voor de excursie naar Amsterdam. Binnen een uur arriveerden wij bij het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB), waar wij op een bijzondere manier werden ontvangen, namelijk door Frank Elderson. Frank Elderson is een van de directeuren van DNB en is in 1988 afgestudeerd aan het Christelijk Gymnasium Utrecht. Een paar maanden geleden heeft hij op onze school nog een presentatie gegeven en maandag kon hij in zijn drukke agenda een plekje vrij maken om ons welkom te heten bij De Nederlandsche Bank. Na een korte introductie moest Frank naar een vergadering en werd de rondleiding overgenomen door enthousiaste economie-studenten. Aan de hand van vragen en spelletjes werden wij getest op onze kennis. Ook verstrekte de gids ons een heleboel nieuwe informatie over de taken van DNB. Bij een van de activiteiten mochten we allemaal in een soort racestoel gaan zitten met twee pedalen: één om de rente te verlagen en één om de rente te verhogen. Afhankelijk van een nieuwsfeit moesten wij bedenken of het slim was om de rente te verhogen of te verlagen en vervolgens dat pedaal indrukken. Zo maakten wij op een heel leuke manier kennis met DNB.


Daarna gingen wij verder met een ‘financiële wandeling’. In groepjes maakten we een wandeling door Amsterdam waarbij we verschillende bezienswaardigheden tegenkwamen, zoals de Beurs van Berlage, de Munttoren, de Amsterdamse Bank en het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit Amsterdam. Omdat hier ruim tijd voor was ingepland, mocht je tijdens de wandeling ergens gaan lunchen of nog even een winkel binnengaan, want als je dan toch in Amsterdam bent, in de P.C. Hooftstraat, is het wel erg verleidelijk om even de mooie winkels te bekijken (dit is natuurlijk ook economie..).

Voor de laatste stop verzamelden wij bij Euronext. Bij het bezoek aan Euronext leerden wij over de belangrijkste activiteit van Euronext: de handel in effecten en derivaten (bijvoorbeeld opties, futures en swaps). Vanaf boven zagen wij hoe beurshandelaren aan het werk waren en verbaasden wij ons over het feit dat sommige handelaren wel negen beeldschermen tegelijk gebruiken!

Tot zo ver onze economische dag in Amsterdam, een leuke aanvulling op onze lessen op school.Terug