Verslagje vierdeklassers Berlijn

Bericht geplaatst op: 9-7-2018Maandagochtend 2 juli vertrokken 47 vierdeklassers voor een vijfdaagse excursie naar Berlijn. Tijdens de reis stonden de vakken geschiedenis en aardrijkskunde centraal. De bewogen geschiedenis van Berlijn in de 20e eeuw kwam natuurlijk uitgebreid aan bod, maar ook was er aandacht voor de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd en het heden.

Gedurende de week werd Berlijn te voet, per fiets en met de metro verkend. De leerlingen deden dit grotendeels zelf. In groepjes van 2, 3 of 4 hadden zij voorafgaand aan de reis rondleidingen voorbereid. Aan de hand hiervan leidden zij een ander groepje leerlingen rond door een deel van de stad en vertelden ondertussen over de verschillende plekken waar ze langs kwamen. Ook gingen zij zelf op onderzoek uit naar het Berlijn van nu en de verschillende stadia van gentrificatie in een aantal wijken. Op donderdag bracht de groep een bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen. Leerlingen konden met een audiotour het kamp zelf verkennen. Voor velen was dit een zeer indrukwekkende ervaring.

Naast alle serieuze onderdelen was er ook ruimte voor ontspanning. Zo werd op dinsdagavond de Rijksdag beklommen van waaruit we een prachtig uitzicht hadden over de stad, met op de achtergrond een schitterende zonsondergang. Daarna was er voor de voetballiefhebbers nog tijd om de spannende verlenging en strafschoppenserie van Engeland-Colombia te kijken op het grote scherm dat voor de Brandenburger Tor was neergezet. Een dag later genoot de groep van een barbecue op een zonovergoten veld van vliegveld Tempelhof, met als klap op de vuurpijl een even onverwachte als prachtige vuurwerkshow ter ere van Independance Day in de VS.

Na nog een bezoek aan twee musea op vrijdagochtend, begonnen we na de lunch aan de terugreis. Om 22.30 uur kwam de bus weer aan bij het CGU waar de leerlingen opgewacht werden door hun ouders. De reis was ook dit jaar weer een groot succes, zowel inhoudelijk als qua gezelligheid!


Terug