Bijzonder naoorlogs mozaïek gerestaureerd

Een bijzonder naoorlogs mozaïek in de vorm van een vogel, dat hangt in het Christelijk Gymnasium Utrecht, is onlangs gerestaureerd. Het unieke Utrechts erfgoed blijft zo voor de toekomst behouden dankzij de werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Atelier Constant.

Bijzonder naoorlogs mozaïek gerestaureerd

Een bijzonder naoorlogs mozaïek in de vorm van een vogel, dat hangt in het Christelijk Gymnasium Utrecht, is onlangs gerestaureerd. Het unieke Utrechts erfgoed blijft zo voor de toekomst behouden dankzij de werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Atelier Constant.

Het kleurrijke mozaïek uit (vermoedelijk) de jaren zestig is beeldbepalend voor het monumentale gebouw van het Christelijk Gymnasium Utrecht. De maker van het kunstwerk is onbekend. Aangezien dit soort kunstwerken steeds zeldzamer worden en het bovendien in slechte staat was, was dit voor Heemschut en de directie van de school voldoende reden om in overleg met de gemeente Utrecht werk te maken van restauratie. De losse delen van het werk zijn gerestaureerd en ontbrekende steentjes zijn aangevuld. Het kunstwerk is nu weer een blikvanger in de recent gerenoveerde en verbouwde school.

Het Christelijk Gymnasium is een beschermd monument van architect H.F. Mertens uit 1954. Het gebouw van de school is voorzien van meerdere van dit soort gebouwgebonden kunstwerken. Het gerestaureerde mozaïek behoort tot een kunststroming in de wederopbouw (1946-circa 1972). Deze periode wordt gekenmerkt door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog wordt niet alleen de infrastructuur van steden hersteld, maar er wordt steeds grootschaliger gebouwd om de woningnood aan te pakken en meer centrale voorzieningen te ontwikkelen. Een belangrijk kenmerk van deze periode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. De rijksoverheid voert, na een felle strijd van beeldend kunstenaars, een percentageregeling in waarbij 1,5% van de bouwsom van overheidsgebouwen besteed moet worden aan kunst. Het ideaal van de kunstenaars is om mensen zo op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met kunst. Mensen die geen musea bezoeken, komen zo op een natuurlijke manier in aanraking met moderne kunst, waardoor het welzijn en het beschavingsniveau worden verhoogd, zo is de idealistische gedachte.

« ga terug