CGU ontvangt de Prijs voor Beste Juryrapport

De Inktaap 2023: de Prijs voor het Beste Juryrapport ging naar Christelijk Gymnasium Utrecht. Van harte!

Winnaars beste juryrapport De Inktaap 2023


Op dinsdag 14 februari hadden 38 bovenbouwleerlingen een date met de literatuur: ze reisden af naar Rotterdam om daar in de Doelen de Slotdag van De Inktaap 2023 bij te wonen.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van Nederland. Onze jury, van wel 40 leerlingen, las drie actuele literaire werken die elk een belangrijke literaire juryprijs had gewonnen: Op weg naar de Hartz van Wessel te Gussinklo, Wormmaan van Mariken Heitman en Vaders die rouwen van de Vlaamse Carmien Michels. In drie bijeenkomsten werden de boeken grondig besproken, werd er gediscussieerd over hun literaire kwaliteit en de vraag gesteld of het boek geschikt is voor de jonge juryleden.

Uiteindelijk koos de jury hun winnaar: Vaders die rouwen. Vijf leerlingen, Anne Kisters, Julia Snel, Franke Bleijenbergh, Olivier Berg en Benjamin van den Berge, namen de nobele taak op zich om samen het juryrapport te schrijven. Dit werd een meesterwerk op zich: het negen pagina’s tellende rapport werd geschreven in de stijl van de drie boeken met de hoofdpersonages aan het woord. Niet alleen wij als docenten waren onder de indruk van de gelijkenis, de humor en scherp weergegeven kritiek, dat was de organisatie van De Inktaap ook. Ons juryrapport won daarom de 1ste prijs voor het Beste Juryrapport.

De Slotdag zelf was een groot feest: de leerlingen volgden workshops creatief schrijven, deden fanatiek mee aan het debat over de drie nominaties en kregen een gastcollege over het beeld van ‘de adolescent’ in de literatuur. En wie won De Inktaap 2023? Carmien Michels met Vaders die rouwen. Door onze jury van harte aanbevolen!

Voor meer informatie klik hier.

« ga terug