Christelijk Gymnasium Utrecht viert 125-jarig bestaan en opent gloednieuwe aanbouw

Het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) bestaat dit jaar 125 jaar. Het startschot voor een jaar vol feestelijke activiteiten is vandaag gegeven na de officiële opening plaats van de gloednieuwe aanbouw, waarmee de renovatie en uitbreiding van het historische pand aan Koningsbergerstraat wordt afgesloten.

Het Christelijk Gymnasium Utrecht heeft zich vanaf de start onderscheiden door hun actieve en levendige leerlingenverenigingen. De leerlingen ambiëren niet alleen een goede opleiding, waarvoor ze bereid zijn zich optimaal in te spannen, ook willen ze hun talenten ontwikkelen en dit met en voor anderen uitwerken. Zo kent de school al in het eerste jaar van de oprichting de culturele vereniging Ars en Amicitia: vele vormen van cultuur zijn daar beoefend en zichtbaar in voorstellingen en optredens. Op het terrein van sport, debat, schaken, literatuur, film en zelfs een filmfestival waar door leerlingen gemaakte films worden gepresenteerd, zijn de leerlingen actief op school.

En in dit lustrum is dit opnieuw zichtbaar. Het lustrum festival, waarbij de leerlingen van 12-24 uur op school vele activiteiten organiseren voor medeleerlingen, ouders en de buurtbewoners, bevat een talentenshow, escape rooms, lezingen.

Twee leerlingen hebben de openingshandeling verricht in het bijzijn van wethouder Eerenberg en daarna werd de jarige school letterlijk omarmd door alle leerlingen en medewerkers. Lang leve het CGU!

Gloednieuwe aanbouw
De school heeft er een moderne aanbouw bijgekregen en de monumentale gevel is gerenoveerd. Het historische pand, waar het CGU inmiddels veertien jaar in huist, was hard aan vernieuwing toe. Rector Ineke Schaveling: “Het gebouw was al jaren te krap voor het aantal leerlingen. We hebben nu extra ruimtes en moderne studieplekken die recht doen aan de kwaliteiten en  ambities van onze leerlingen.” Door de aanbouw groeit de school de komende jaren naar 1050 leerlingen, een groei van zo’n 70 leerlingen.

Glas en transparantie
De architect heeft de uniciteit van het gebouw geborgd door veel glas te gebruiken, “voor ons een teken van transparantie,” aldus Ineke. “Daarnaast is hij erin geslaagd om het oorspronkelijke gebouw, met het tegelkunstwerk de PAUW, mooi over te laten lopen in het nieuwe gedeelte. Het kunstwerk is recent gerestaureerd en de pauw kijkt nu weer trots naar onze leerlingen en docenten.”

Actieve rol in debat kansengelijkheid en inclusiviteit
Hoewel klassieke talen en de klassieke oudheid een belangrijke rol innemen binnen het gymnasium, blijft het CGU niet hangen in het verleden. Integendeel: “We hebben een actieve rol binnen de huidige discussie over kansengelijkheid, sociale mobiliteit en inclusiviteit. Zo zijn we trekker van het Utrechtse Maatschappelijke Diensttijdtraject voor het onderwijs, waarin kansengelijkheid een prominente rol speelt. Een oud-leerling geeft via stichting Durf te dromen trainingen over inclusiviteit aan leerlingen en collega’s en we ontwikkelen samen met Universiteit Utrecht zelf ook trainingen rondom kansengelijkheid en inclusiviteit. Verder ontwikkelen we een profiel voor een vertrouwenspersoon voor leerlingen en medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond en benaderen we basisscholen om ouders voorlichting te geven. Onze expertise , ontwikkeld met de collega’s in de onderwijspraktijk van de grote stad, over kansengelijkheid en inclusiviteit delen we met studenten van de lerarenopleidingen (onze samenwerkingspartners) en binnen de scholengroep.

Onderdeel PCOU Willibrord
Het Christelijk Gymnasium Utrecht is een categoraal gymnasium en een van de scholen van PCOU Willibrord. PCOU Willibrord biedt op twaalf middelbare scholen en dertig basisscholen, allemaal met een uniek eigen onderwijsprofiel, plek aan leerlingen om te leren, groeien en ontwikkelen.

 

« ga terug